• Clémence

Chez Mattin: where to eat in Ciboure

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Chez Mattin is a hidden gem of a restaurant in Ciboure. Despite its simple exterior, inside the decor is warm and cosy, and the food sophisticated. The menu is well thought through, with lots of local basque flavours. There are always special starters, mains and desserts on offer outside of the set menu for some surprises.

We particularly enjoyed the veal: it was served perfectly cooked with a chanterelle mushroom ‘ketchup’ (mushrooms cooked with a variety of spices and vegetables) and a tangy lemon purée. The seared tuna steak with pan-fried foie gras was also a hit - fusing tradition with a modern twist.

But Chez Mattin also excels in desserts, so fear not dessert-lovers! The apricot ‘croustade’ paired delicious French apricots with crisp phyllo pastry and almonds, whilst the special ‘Chez Mattin’ crème brûlée reinvented the classic, basque-style. It used traditional basque brebis (sheep) yoghurt to make the creamy dessert, with berry coulis and a honey granita.

Chez Mattin is consistent in its quality and superb menu - we highly recommend you enjoy your dinner in Ciboure there - but do be warned that the prices are steep.


Le restaurant Chez Mattin est un joyau caché de Ciboure. Malgré son extérieur simple, à l'intérieur le décor est chaleureux et confortable, et la nourriture raffinée. Le menu est très réfléchi, avec beaucoup de saveurs basques. En plus de la carte, vous pourrez découvrir les entrées, plats principaux et desserts du jour. Nous avons particulièrement apprécié le veau: il était parfaitement cuit avec un ketchup aux chanterelles et une purée de citron acidulée. Le steak de thon saisi et servi avec du foie gras poêlé a également été un succès – mêlant la tradition avec une touche de modernité. Mais Chez Mattin excelle aussi dans les desserts. La «croustade» aux abricots associe de délicieux abricots du sud-ouest à une pate feuilletée / croquante et des amandes, tandis que la crème brûlée spéciale «Chez Mattin» réinvente le classique, à la manière basque en utilisant du yaourt basque traditionnel au lait de brebis avec un coulis de baies et un granité au miel. Chez Mattin propose une cuisine raffinée avec un menu varié- nous vous recommandons vivement d’y dîner - mais notez que les prix sont assez élevés.





Chez Mattin, 63 Rue Evariste Baignol, 64500 Ciboure

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